Stoffen

Stoffen, of textiel zoals het ook wordt genoemd, is een product wat gemanufactureerd  wordt door veel mensen om bijvoorbeeld kleren te maken. Het woord textiel komt van het woord texere, wat in het Latijn weven betekent. Vroeger werd textiel met de hand gewoven, in een apparaat dat een weefmachine heet. Hedendaags is het woord textiel veel ruimer gebruikt dan vroeger, waar het vroeger echt een stof is die door een persoon met de hand was gewoven, is textiel nu eerder een stof dat bestaat uit vele filamenten, eindeloze draadjes of vezels. Dit is meestal niet met de hand gewoven, maar wordt toch wel tot textiel gerekend. Doordat textiel opgebouwd is uit veel kleine deeltjes is het zeer praktisch in gebruik, makkelijk vervormbaar en het kan op elke soort manier gebruikt worden.

Duurzaamheid

Door de industrialisering wordt textiel net zoals zo veel andere manieren in bulk geproduceerd. Dit merkt men dan in de prijs, die steeds lager en lager wordt, maar wordt ook gevoeld in andere dingen, zoals in het milieu. Door de massaproductie van dit textiel komt er veel afval in het milieu terecht. Hierom willen mensen vaak duurzame stoffen kopen om het milieu en de natuur te helpen, ook al zijn deze stoffen vaak wat duurder.

Stof kopen

Als je in Amsterdam of omstreken woont, kan je in een stoffenwinkel in Amsterdam zelf stof kopen, dat gegarandeerd duurzaam is gemaakt. Met deze stof kan je zelf projecten uitvoeren, of je nou bijvoorbeeld zelf een tapijt wilt maken, of gewoon wat gordijnen, het kan allemaal. Als je iets gecompliceerdere dingen wilt doen, zoals het maken van kleren kan je ook naaipatronen kopen. Met deze naaipatronen kan je zelf kleren maken en de naaipatronen erin verwerken. Dit is vooral handig voor mensen die zelf weinig tijd hebben om een ingewikkelde naaipatroon zelf te maken, of er niet goed in zijn maar wel zelf kleren willen maken met mooie patronen en duurzame stof.a

Leave a Comment